Transport

ICA Zweden start zijn elektrificatietraject met Volvo Trucks

Volvo Trucks levert een volledig elektrische vrachtwagen aan de grootste supermarktketen van Zweden, ICA Sweden, in hun overgang naar elektrisch vervoer. De vrachtwagen zal gekoelde goederen afleveren in het stadsgebied van Stockholm. Behalve dat het voertuig fossielvrij is, zal het ook bijdragen aan een aanzienlijk lager geluidsniveau en minder luchtverontreiniging.

De nieuwe Volvo FE Electric zal ingezet worden in de eerste helft van 2021 voor de dagelijkse transportopdrachten van ICA. Deze levering markeert de belangrijke eerste stap in de samenwerking tussen Volvo Trucks en ICA, aangekondigd in november 2020, die geëlektrificeerde oplossingen zal identificeren om de milieu-impact van goederentransport te verminderen.

Om geschikte routes voor elektrificatie te identificeren, hebben de elektromobiliteitsexperts van ICA en Volvo Trucks gezamenlijk een aantal parameters bestudeerd zoals laadvermogen, rijcycli, actieradius en opbouwoplossingen om de gebruiksgebieden voor de nieuwe elektrische vrachtwagen in de activiteiten van ICA te optimaliseren.

“Samen met ICA hebben we verschillende transportroutes geanalyseerd binnen hun Zweedse logistieke netwerk, met ondersteuning van de elektrische actieradiussimulator van Volvo Trucks. Het delen en analyseren van gedetailleerde gegevens is van vitaal belang geweest bij het helpen berekenen van het energieverbruik voor transporten – inclusief laden en lossen – in real-life routes en realtime verkeerssituaties, en daardoor het vinden van de best mogelijke oplossing voor ICA’s dagelijkse transportopdrachten “, legt Johan Larsson uit. , Volvo Trucks Director of Electric Solutions.

De volledig elektrische Volvo vrachtwagen die door ICA is besteld, hoeft overdag niet extra te worden opgeladen voor zijn specifieke route, waardoor het huidige voertuig eenvoudig kan worden vervangen door een elektrisch model.

ICA Zweden en Volvo Trucks hebben uitgebreide ervaring met het verminderen van de milieu-impact van hun bedrijven. De ICA Group heeft zich ten doel gesteld voor haar Zweedse dochteronderneming om tegen 2030 een volledig fossielvrij wegtransportsysteem te hebben, en voor stadsregio’s zou dit doel al in 2025 moeten zijn bereikt. Het doel zal worden bereikt door te investeren in nieuwe technologie en te onderzoeken hoe initiatieven voor een grotere nationale productie van biobrandstoffen kunnen worden ondersteund.

Een belangrijk onderdeel van de samenwerking tussen Volvo Trucks en ICA betreft geëlektrificeerde transportoplossingen in Zweden, zowel in stadscentra als uiteindelijk ook op langere routes tussen steden. ICA Zweden en Volvo Trucks zullen samenwerken om de basis te leggen voor elektrische transportoplossingen door gebruik te maken van bestaande product- en serviceaanbiedingen en door gezamenlijk nieuwe technologieën te testen. Beide bedrijven zullen samen de mogelijkheden blijven onderzoeken voor verdere elektrificatie van transport in het logistieke netwerk van ICA Zweden.

“We zijn verheugd dat we ons elektrificatietraject bij ICA konden starten. We werken continu aan het minimaliseren van de klimaatimpact in onze hele waardeketen en het toenemende gebruik van elektrisch vervoer is hiervan een concreet bewijs. Door onze samenwerking met Volvo Trucks hebben we de mogelijkheid om een elektrische transportoplossing aan te passen die niet alleen voldoet aan de capaciteits- en actieradiusvereisten voor onze vrachtwagens, maar ook bijdraagt aan aanzienlijk groenere transporten ”, zegt Emma Lindström, logistiek directeur bij ICA Zweden.

De Volvo FE Electric en het zustermodel Volvo FL Electric, gelanceerd in 2019, zijn volledig elektrische vrachtwagens die uitermate geschikt zijn voor stadsdistributie en afvalinzameling. Volvo Trucks voert nu ook tests uit met zijn elektrische heavy-duty Volvo FH-, Volvo FM- en Volvo FMX-vrachtwagens, die zullen worden gebruikt voor zowel regionaal transport als stedelijke bouwactiviteiten in Europa. De verkoop van deze vrachtwagens start in 2021 en de serieproductie start in 2022.

Feiten over de Volvo FE Electric voor ICA Zweden

  • Volvo FE Electric 6 x 2
  • Bruto treingewicht van 26 ton
  • Vier batterijpacks met 66 kWh /batterij
  • Op maat gemaakte kast met koelunit aangedreven door de batterij van de vrachtwagen is geïnstalleerd door een opbouwer
  • Volvo FE Electric en Volvo FL Electric zijn in serieproductie sinds 2019

 

Bron – Volvo Trucks